Hout

Houtsoorten

Hout is, mits goed onderhouden, het beste materiaal voor een snijplank. En natuurlijk ook het mooiste materiaal. Houten snijplanken hebben een authentieke uitstraling en zijn toch goed voor uw mes.

Wij hebben de volgende houtsoorten in ons assortiment.

Douglas.

Het is één van de hardste Europese houtsoorten en wordt na uitdroging steeds harder. Het wordt vaak gebruikt voor schuttingen en tuinhuisjes, maar wij hebben er dus ook snijplanken van. Dit is ons budgethout. Een stuk zachter dan de andere houtsoorten en daarom komt de gravure er  soms ongelijk en een stuk dieper in.

Beuken.

Het beukengeslacht Fagus telt weinig botanische soorten. De soort die hier het meest gebruikt wordt is van de gewone beuk (Fagus sylvatica).
De beuk groeit het best op leemhoudende gronden met voldoende vocht, humus en kalk. Hij komt voor van op het Europese vasteland tot aan de Zwarte Zee, met twee optimale groeigebieden: het Franse Centraal Massief en de zuidelijke Bosnische Karpaten. Het is een sterke, harde en splintervrije houtsoort.

Essen.

Essen is de commerciële naam voor de botanische soort Fraxinus excelsior L. en behoort tot de familie van de Oleaceae. Het is de grootste boom van het geslacht Fraxinus in Europa. Het is een bleke Europese houtsoort.
Essen is hard, soepel, heel elastisch en veerkrachtig.

Eiken.

De naam ‘eiken’ geldt eigenlijk alleen voor bomen van het geslacht Quercus. Met die naam zonder toevoegingen, bedoelt men hout van de Europese eik (Quercus petraea, de wintereik, of Quercus robur, de zomereik). Eiken is de meest toegepaste loofhoutsoort van bij ons. Eiken is licht- tot goudbruin of tot rozebruin.

Acacia.

Acaciahout (In Nederland vaak de robinia (Robinia pseudoacacia) is een massieve loofhoutsoort die afkomstig is van eco-vriendelijke plantages. De artistieke kenmerken van acacia zijn de fijne nerf, vlamtekening en de wisselende kleurschakeringen. Haarscheuren, windbarsten, oneffenheden en noesten zijn littekens die het leven van de boom weergeven. Het hout heeft van nature een rode gloed, deze kleur van het acaciahout zal na verloop van tijd, door Uv-straling, lichter en warmer worden.

Laat een reactie achter

Uw Emailadres wordt niet weergegeven bij het bericht. De velden met een (*) zijn verplicht.